Digitale transformatie aanpakken op incrementele wijze

2 november, 2021 / Alex Wilbrink

Niet elk maakbedrijf heeft de resources voor een grote digitale transformatie. Een incrementele aanpak helpt doorlopend kritieke punten te verbeteren. 

Een bedrijf heeft niet de mogelijkheden om elk kwartaal een digitale transformatie op grote schaal mogelijk te maken. Stapsgewijs verandert een vastgeroest maakbedrijf naar de digitale fabriek dat nodig is om vandaag de dag overeind te blijven. Een incrementele aanpak biedt de mogelijkheid om de gestructureerd en efficiënt te werk te gaan — Een groter geheel onderverdelen in segmenten en deze per stuk doorlopend optimaliseren.

Een digitale transformatie houdt een nieuwe kijk in op klantervaring, bedrijfsvoering en werkprocessen. Het digitaliseren en automatiseren van processen en om efficiënt te werken en optimale service te bieden. 

Een incrementele aanpak heeft snel een risicomijdend karakter, aangezien de veranderingen stapsgewijs gaan en focussen op groei. Bij een incrementele transformatie komt het voordeel dat medewerkers geconfronteerd worden met kleine veranderingen om werkprocessen te optimaliseren. Het gewenningsproces is hierdoor kort, vergeleken bij een volledige transformatie wat maanden in beslag neemt. Houdt wel de schaal van de innovatie en de fase van het werkproces of product in het hoofd. Bij nieuwe processen kun je sneller grotere veranderingen aanbrengen, waarbij set-in-stone werkprocessen eerder vragen om een stapsgewijze benadering. 

Welke processen halen de werksnelheid binnen het bedrijf naar beneden? Welke terugkerende, handmatige taken kunnen geautomatiseerd worden? Wordt besluitvorming gedaan op onderbuikgevoel of op basis van data? Een incrementele aanpak zorgt voor focus en afbakening. 

Togetr uit Veenendaal heeft een microservices Smart Manufacturing Platform ontwikkeld. Dit betekent dat CRM-, PLM-, MES-, SCM-services zowel integraal als stap voor stap kunnen worden geïmplementeerd. Elk systeem heeft een toegewijd team developers toegewezen waardoor de software solutions blijvend groeien. Zeker in de maakindustrie die aan het veranderen is, is deze flexibele en doelgerichte aanpak noodzakelijk. 

 

Meer over incrementele, digitale transformatie 
Micro-Services: Waarom je als CIO niet meer om Micro-Services heen kunt 
Digital twins: 4 unieke kansen voor maakbedrijven door toepassing digitale twins 
Operator Support: Operator Support belangrijke stap naar Digitale Fabriek 
Datagedreven organisatie: Op weg naar een datagedreven organisatie - Een gids