ASML en de kachelpijp...

5 december, 2022 / Alex Wilbrink

En daar was-tie weer: de kachelpijp metafoor.  Wij waren voor een meeting uitgenodigd bij ASML in Veldhoven. Kennismaken en doorpraten over de Togetr software oplossingen, met name over het vraagstuk van ketenlogistiek. Zijn er door vergaande digitalisering mogelijkheden om de schaalbaarheid van de toeleverketen te vergroten? Welke planningsconcepten zijn dan belangrijk? Kan de strak georganiseerde automotive toeleveringsketen de High Tech als voorbeeld dienen?

ASML campus

Foto: ASML campus Veldhoven

Hoe kan een globale, geaggregeerde en niet volledige gespecificeerde of geconfigureerde vraag al vast gecommuniceerd worden? Waarbij je later meer specifieke informatie verstrekt aan toeleveranciers? Welke rol kan de elasticiteit van moderne technologie daarbij spelen? En kunnen online wiskundige optimalisatie technieken een rol spelen bij het verbeteren van de logistieke prestaties van de keten?

Batch kachelpijpen produceren of die paar onderdelen voor -3 schakels verderop in de keten- de ASML machine?
En niet voor het eerst kwam de kachelpijp metafoor weer voorbij in onze gesprekken met High Tech bedrijven. Hoe krijg je als ASML zicht op 3e of 4e tier toeleveringsbedrijven of zij in hun planning de juiste prioriteiten stellen? Oftewel: kiest een 4e tier leverancier ervoor om zijn productie efficiëntie te vergroten door een grote batch ‘kachelpijpen’ te produceren... met als gevolg uitstel van de productie van een paar -soms goedkope- onderdelen... die vervolgens verderop in de keten de vervaardiging van een essentieel component voor de High Tech ASML machine vertraagt?


Meer lezen over onze visie op Supply Chain Integratie in de High Tech sector: lees onze whitepaper.
Klik hier om onze Whitepaper te Downloaden


Dure machines kunnen niet wachten... Even een uitstapje: ASML chipmachines zijn erg duur, meestal meer dan 100 miljoen euro per stuk. De volgende generatie gaat al naar ruim 250 miljoen euro. ASML verkocht er in 2021 ruim 300 van. De geavanceerde EUV systemen zijn populair voor het verhogen van de productie van 5 nm -logische en memory- chip productie. Deze geavanceerde chips -ter grootte van een ‘thumbnail’ bevatten een aantal miljarden transistors en worden gebruikt in smartphones, computers en andere gegevens verwerkende apparaten.

Begrijpelijke keuze toeleverancier, maar in feite niet aanvaardbaar... De logistiek manager van het hierboven genoemde 4e tier productiebedrijf maakt een voor het oog begrijpelijke keuze. Een grote serie kachelpijpen produceren levert lokaal een beter resultaat. Daarbij: weet hij eigenlijk wel dat die paar onderdelen, die dan maar later worden gemaakt, straks in een machine van ASML terecht komen? We snappen allemaal dat de consequentie van zijn keuze over de hele keten niet aanvaardbaar is. Het leidt tot serieuze vertraging van de levering van een kostbare ASML machine en daarmee tot hoge kosten. Daarom: hoe zou je dit veel terugkerende issue kunnen oplossen? Hoe kun je digitalisering zo inzetten dat de logistiek manager uit ons voorbeeld zicht heeft op in welk eindproduct dit onderdeel uiteindelijk terecht komt? En ook: welke planning moet daarvoor worden gehaald door de schakels na hem in de keten en zit daar nog speling in?
 

Togetr Smart Manufacturing Platform: ontworpen vanuit de keten gedachte.  Togetr Supply Chain Planning is ontworpen vanuit de keten gedachte. Het idee is om diepgaand inzicht in de vraag- en leveringsketen te kunnen bieden. En in plaats van het toepassen van ‘low-level code MRP matching’ worden de vraag relaties in de materiaal- en supply chain structuur blijvend vastgehouden. Dit geldt ook voor de leveringsketen over dezelfde materiaal en supply chain structuur. De vraag en supply matching vindt daarbij zo laat mogelijk plaats. Hierdoor wordt dit matchen beter beheersbaar.

Het zal nog wel even duren voordat de High Tech het 'automotive' niveau van supply chain integratie bereikt. De uitdagingen zijn waarschijnlijk complexer. Maar de kern is: de snelle ontwikkeling van informatie technologie biedt nieuwe kansen voor schaalbaarheid en kwaliteitsvraag in de High Tech. Daarbij sluiten wij als Togetr aan. Om transparant inzicht in de keten te ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat de logistiek manager begrijpt dat het eerst produceren van die paar specials voor die ene klant belangrijker is dan die batch kachelpijpen!