Product Configurator aanschaffen? 5 punten waar je op moet letten.

Selectie criteria bij de keuze van een product configurator

Je wordt geconfronteerd met toenemende variatie in de klantvraag. Je moet ook kosten reduceren om concurrerend te blijven op de (wereld)markt. Beide trends hebben in de achterliggende decennia geleid tot de inzet van Product ConfiguratorenMet dit type software applicaties kunnen onder meer maakbedrijven het zogeheten ‘configure-to-quote’ (CTQ) punt oplossen.  Sales afdelingen kunnen hiermee  hun proces ondersteunen of je kunt het inzetten als instrument binnen de engineering afdeling om kosten te reduceren door modularisatie en hergebruik. 

We zien op dit punt bij onze klanten en andere maakbedrijven de diverse business werelden naar elkaar toe bewegen. Het 3D CAD model moet samenwerken met het product configuratie model. De materiaal planning en gerelateerde beschikbaarheid – en de variatie van het configuratie model. Verkoop – engineering – planning vragen om een integrale aanpak!  

Ook al is dit onderwerp van strategisch belang, veel maakindustrie bedrijven hebben nog niet of nauwelijks de mogelijkheden uitgenut van een goed geïntegreerde Product Configurator. Daarom: wat zijn de dingen waar je op moet letten bij aanschaf en implementatie van een Product Configurator. We noemen er 5. 

 

  1. Definitie generieke & modulaire structuren  

Het ontwerpen van modulaire en generieke stuklijsten blijkt vaak een uitdaging. Het ‘ontdekken’ van een generieke structuur uit bestaande stuklijsten is niet altijd eenvoudig. Dit probleem wordt versterkt door het vaak grote aantal artikelen en de omvang van de stuklijsten.  Een goede Product Configurator is in staat om deze generieke structuur te helpen ontdekken. 

 

2.Stap voor stap configureren 

Bij veel bedrijven die een Engineer-to-Order productie strategie kennen blijkt dat het genereren van een klantspecifieke stuklijst een iteratief proces isHierbij vindt het configuratie proces over een langere tijdperiode plaats. Kritische inkoop-delen met lange doorlooptijd vragen om een vroege keuze en configuratieveel voorraaddelen kunnen aanmerkelijk later worden gekozen. Een stuklijst met alleen kritieke materialen is een onderdeel van de gehele product structuur en vraagt om een tijdige configuratie. In sommige gevallen kan het toekennen van planningspercentages aan een generieke structuur, waarbij onderdelen op voorraad worden gehouden een goed middel zijn om doorlooptijden te verkorten.  Ook hier geldt dat een Product Configurator dit leerproces moet kunnen ondersteunen. 

 

3. Meerdere dimensies van product model 

Een configuratie model heeft meerdere dimensies. Er is een verkoopwerkelijkheid. Engineering kennis en condities beschrijven aanvullend de maakbaarheid. In enkele gevallen zijn er ook nog specifieke uitvoeringsinstructies. Aanvullend op de verkoopwerkelijkheid is de klantvraag vaak gecentreerd om de behoefte of het probleem waar een oplossing voor wordt gezocht. Een Product Configurator met bijbehorende constraint-engine dient krachtig genoeg te zijn om deze dimensies te beschrijven.  

 

4. Product Model – en 3D werkelijkheid 

Een Product Configurator is primair gericht op het realiseren van een valide combinatie van condities. De werkelijkheid van de ontwerpafdeling bestaat echter uit tekeningen en 3D modellen van het betreffende product. Een solide koppeling en uitwisseling van gegevens tussen deze werelden is dus van wezenlijk belang. Sterker nog: de noodzaak van parametrisch modelleren is onontkoombaar. Het slim kiezen van plaatjes bij een bepaalde variant kan handig zijn, maar is geen oplossing voor het combineren van de 3D-omgeving en de configurator. Daarnaast moet het onderhouden van configuratie modellen eenvoudig zijn. 

 

 5. Slim combineren van de (Keten)Planning en Configurator:   

Voor een klant is zowel kiezen van het juiste product en de beschikbaarheid belangrijk. In het geval dat de doorlooptijd lang is, kies ik een andere optie, zodat de levertijd kort is. Dit betekent dat de materiaal planning en het configuratie proces gerelateerd zijn. Daarnaast is voor een goede Sales & Operation Planning het van wezenlijk belang om op aggregaat en familie niveau de aansturing te doen van te kiezen componenten.  

Een keer (digitaal) doorpraten over het kiezen van een goede Product Configurator? Neem via onderstaande knop contact met ons op. 

 

Neem contact met ons op >>Afbeelding1

 

 

Bericht delen: