‘Hoe je IoT toepast in de maakindustrie’

21 juni, 2023 / Anne Geurtsen

Rick van de Kuilen werkt, na afronding van zijn studie, sinds september 2022 bij Togetr. Ik interviewde hem over de Internet of Things Rick blogsoftware ontwikkeling bij  Togetr voor de (high tech) maakindustrie.

Rick, je werkt bijna een jaar bij Togetr, waarom heb je eigenlijk destijds voor Togetr gekozen? 
Ik studeerde HBO ICT aan de CHE en heb met een studenten team mijn afstudeeropdracht bij Togetr gedaan in het voorjaar van 2022. Het was een succesvol vernieuwend project en ik wist goed waar ik terecht zou komen: een innoverend softwarebedrijf met een open sfeer en aardige mensen. Er is bovendien weinig hiërarchie in de organisatie en er wordt goed samengewerkt. Het voordeel hiervan is dat de lijnen kort zijn.

Er zijn best wat inhoudelijke uitdagingen binnen Togetr, waar word jij nou meest enthousiast van? 
De mogelijkheden van Internet of Things! Mooi voorbeeld daarvan is wat dat betekent voor ons Digital Factory product. Belangrijk onderdeel daarvan is de digitale werkinstructie voor de operator. Met IoT kun je een koppeling maken tussen de werkinstructie en de meetapparatuur waarmee een operator werkt. Een operator wordt tijdens het uitvoeren van de werkinstructie gevraagd om allerlei metingen uit te voeren. Nu is het nog vaak dat deze handmatig worden ingevoerd. Je ziet ook wel dat in fabrieken dit op papieren lijsten moet worden genoteerd of in Excel wordt ingeklopt. Dat is tijdrovend en foutgevoelig. Ik vind het mooi dat klanten deze gegevens automatisch in Togetr Digital Factory kunnen gaan verwerken via ons IoT framework.

Ik kan me voorstellen dat dit nog niet zo gemakkelijk is…
Ja, inderdaad! Eén van de uitdagingen waar je tegen aanloopt is dat er nauwelijks standaardisatie is op dit punt. Er is een grote hoeveelheid verschillende soorten meetapparatuur en machines en die hebben allemaal een eigen datastructuur, communicatieprotocol en export formats. Als wij al deze metingen geautomatiseerd in onze Digital Factory applicatie willen verwerken moet er eerst een conversie plaatsvinden. 


Klanten kunnen meetgegevens automatisch in Togetr Digital Factory
gaan verwerken via ons IoT framework.


OK interessant. Hoe werkt dat concreet dan? 
We werken met een open source IoT framework dat aan de ene kant ‘praat’ met alle meetapparatuur. En aan de andere kant de gegevens in het juiste formaat doorgeeft aan Togetr Digital Factory. Het mooie is dat ICT / applicatie beheerders van onze klanten de meetapparatuur en machines zelf kunnen koppelen aan dit IoT framework. Wij kunnen natuurlijk helpen bij de inrichting, maar de ‘mapping’ van de meetwaarden op de Togetr Digital Factory data structuur is vrij eenvoudig te doen. 

Wat merkt een operator op de werkvloer ervan? 
Nou ik denk dat die er wel blij van wordt. Ik kan me voorstellen dat het meten en verwerken van metingen niet per se het leukste werk is… Maar met onze IoT oplossing komen straks met een druk op de knop alle benodigde meetwaarden automatisch binnen op de juiste order waar hij op dat moment mee bezig is. Dat scheelt veel tijd per meting en de kans op fouten bij invoer is nihil. Als de klant vereist dat er een digitaal paspoort wordt meegeleverd wordt dat ook automatisch bijgewerkt natuurlijk.  

shutterstock_1268263840

Naast tijdbesparing en hogere datakwaliteit, zie jij nog meer voordelen? 
Wat ik hoor is dat klanten het een belangrijke bijvangst vinden dat alle apparatuur digitaal beheerd kunnen worden. Asset management noemen ze dat. Het is bij de inrichting namelijk van belang om alle apparatuur te registreren in Digital Factory zodat je ze kunt koppelen aan de metingen die ze genereren. Verder denk ik dat zoiets als energieverbruik steeds belangrijker wordt; met IoT toepassingen krijg je veel data beschikbaar waaronder ook energieverbruik. Als je een energiebesparingsprogramma opzet om CO2 neutraal te kunnen produceren, is het meten van energieverbruik de eerste belangrijke stap. Vervolgens kun je gaan kijken waar en hoe je energie kunt besparen in de fabriek. 

Laatste vraag. Stel je bent directeur of manager van een fabriek en je wil hiermee aan de slag. Hoe zou jij het dan aanpakken? 
Ik neem even aan dat onze Digital Factory module er draait. Ik zou dan een meetinstrument pakken die nu een bottleneck in het werkproces is. Een die bijvoorbeeld veel data genereert die vervolgens handmatig moet worden over geklopt. Deze zou ik dan gaan koppelen aan het open source IoT framework. Zorgen dat de data daar kan worden binnengehaald. Vervolgens in Digital Factory het meetinstrument aanmaken en dan de mapping inregelen. Dus: welke data vanuit het meetinstrument hoort bij welke meetwaarde in Digital Factory. Als dat klaar is kan de data uitwisseling worden ingeregeld, afhankelijk van het communicatieprotocol van het meetinstrument. In principe kan vanaf dat moment tijdens het uitvoeren van de werkinstructie de meetwaarden worden opgehaald en worden verwerkt bij de order die op dat moment wordt uitgevoerd. Echt gaaf om aan te werken dit, want de impact voor onze klanten is groot! 

 


Meer lezen over hoe je met Togetr een Smart Factory realiseert?

Download onze Whitepaper