High tech products, low tech processes...

18 november, 2022 / Alex Wilbrink

Zuid en Oost Nederland blinken uit in de High Tech wereldwijd. Wat hier in Nederland gebeurt wordt elders in de wereld met bewondering bekeken. Op de Precisie Beurs deze week in Den Bosch kon je dit met eigen ogen zien: innovatieve gedreven ondernemingen die zich presenteren. Het ASML momentum is natuurlijk een van de belangrijkste drijvende krachten daarachter. Maar zij zouden het niet kunnen zonder de zeer innovatieve toeleverende bedrijven die zij aan zich hebben verbonden.

Er doet echter ook een veelzeggend zinnetje de ronde: high tech products, but low tech processes. Dat wat wordt geproduceerd is van wereldklasse, maar diverse mensen in de High Tech zeggen dat de productie en leveringsprocessen in de keten vele malen efficiënter kunnen. Daarvoor zijn denken wij 3 oorzaken.

  1. Door de grote hoeveelheid over elkaar heen buitelende innovaties is de variatie die door de keten heen moet worden getrokken richting de OEMer enorm.
  2. De timing van orders vanuit de OEMers is instabiel. Zij kunnen door soms jarenlange doorlooptijden van hun productie wel aangeven dat ze bepaalde componenten nodig gaan hebben, maar wanneer precies?
  3. De toeleverende bedrijven zijn in de achterliggende paar jaar in sommige gevallen verdubbeld in omvang.

De toeleverende Tier 1 2 3 4 bedrijven hebben in zekere zin al improviserend gereageerd op deze volatiliteit en leverdruk. Als je dus op dit moment de supply chain processen vergelijkt met de automotive sector dan kun je stellen dat de High Tech nog in de kinderschoenen staat als het gaat om bijvoorbeeld supply chain integratie en ketenplanning.

Deze conclusie werd tijdens de Precisie beurs (november 2022) nog weer eens bevestigd bij de sessie: ‘Uitdagingen in de Supply chain; Welke ontwikkelingen vraagt de OEMer van mijn bedrijf?’

Precisiebeurs 2022

Foto: Arena discussie op de Precisie beurs november 2022

Vanuit de toeleverende bedrijven wordt de OEMer gevraagd om meer duidelijkheid zodat er een stabielere planningscyclus kan worden opgebouwd. De OEMer kan dat eigenlijk niet, want hoe weet je nu wat je over enkele jaren pas nodig hebt en in welke hoeveelheden? Terecht werd gesteld dat digitalisering zeer belangrijk is, maar ook de meer softe aspecten: onderling vertrouwen, intensief contact tussen technici, kleinere rol voor de commercianten (lees: knijp de tegenpartij niet uit, maar gun elkaar een goede boterham). De rol van voorraad wordt ook belangrijker. Just in Time klinkt goed, maar waarom zou je voorraden niet aanhouden voor onderdelen waarvan je weet dat die sowieso nodig zijn. Enige nadeel daarvan is kapitaalbeslag, maar het geeft een veel stabielere keten.

Werk aan de winkel dus in de High Tech. Wij (Togetr) zijn in ieder geval al bezig met veelbelovende initiatieven in samenwerking met klanten zoals NTS Group, Thermo Fisher en TecNotion. Data over producten (digital product passports) en planning kunnen straks geautomatiseerd worden uitgewisseld. Om dit te kunnen moet je wel verreikende proces automatisering toepassen aan de binnenkant; digitalisering ‘by the way’ die het bereik van vrijwel alle beschikbare ERP en andere oplossingen te boven gaat. We delen graag deze kennis met je, dus wil je meer weten, neem gerust contact op met ons!

Neem contact met ons op >>