Kunnen MKB-ers snel genoeg door-digitaliseren?

14 september, 2023 / Alex Wilbrink

In Rotterdam aan de Nieuwe Waterweg in oud groot gebouw van de RDM was vorige week een interessante bijeenkomst voor maak bedrijven om na te denken over almaar groeiende mogelijkheden van digitale technologie.

Haven Rotterdam digitization MKB

Goed gekozen plek natuurlijk. Want als er één sector in de Nederlandse economie is waar digitalisering, robotisering en automatisering een alles veranderende rol heeft gespeeld dan is het de Rotterdamse haven wel. Er waren met name MKB bedrijven uit de regio aanwezig. Mooie levendige discussie was het. Goede presentatie ook van Mikrocentrums High Tech Platform. Als de bijeenkomst wat 'plat sla' dan gingen veel vragen en gesprekken over kernvragen als:

  1. Hoe maak ik als kleine of middelgrote onderneming verstandige technologie keuzes in een alsmaar uitdijend spectrum aan mogelijkheden? 
  2. Hoe pak je het door-digitaliseren in de drukte van elke dag praktisch aan?  
  3. En niet onbelangrijk: hoe blijft het betaalbaar; op welke termijn zijn investeringen terugverdiend?
Niet zomaar te beantwoorden vragen. En toen ik 's avonds naar huis reed drong bovenstaande - prangende - vraag zich aan mij op.... 

Ministerie van EZ vraagt het zich ook af
Want zijn die verregaande mogelijkheden van digitalisering niet een brug te ver voor een gemiddelde maakbedrijf van 20 à 40 werknemers (waar er een heleboel van zijn in Nederland)? Het ministerie van EZ lijkt zich daar ook van bewust. Op de website nederlanddigitaal.nl/initiatieven/versnelling-digitalisering-mkb schrijven ze:  'Voor veel mkb-bedrijven is het een grote stap om de kansen van digitalisering goed te benutten. Het ontbreekt hen simpelweg aan tijd, kennis en geld. Dure ICT-specialisten inschakelen of het eigen personeel bijscholen is geen optie.' 


Is er binnen je MKB onderneming van hoog
tot laag een 'digitaliserings-mindset' aanwezig?


Om de digitalisering van het MKB te versnellen zijn inmiddels 20 Digitale Werkplaatsen opgezet. Als je die websites wat doorklikt zie je dat daar de nadruk vooral ligt op de integratie van MKB-ers met kennisinstellingen. Daarbij worden dan MBO/HBO en universitaire studenten ingezet om  - denk ik - als breekijzer voor innovatie en digitalisering. Dat kan goed werken: een afstudeerder eist nu eenmaal aandacht op en brengt vaak nieuwe kennis mee. Wij als Togetr hebben daar ook goede ervaringen mee. De minister van EZ schreef in april 2023 over deze aanpak in een brief aan de Tweede kamer dat  '.. tot september 2022 1700 trajecten zijn voltooid, ongeveer 5500 ondernemers intensief getraind en ruim 6000 studenten via verschillende projecten geholpen'.   

Is het genoeg?
De vraag is wel of dit genoeg is om vergaande omarming van digitalisering te versnellen in het MKB. Er zijn nogal wat barrières te overwinnen voor de gemiddelde DGA van een MKB bedrijf:

  • beperkte beschikbaarheid van IT talent;
  • hoge up front kosten met soms ondoorzichtige business cases;
  • investeringen die niet zo eenvoudig zijn te financieren (de bank leent wel voor een nieuwe machine, auto of gebouw maar niet voor vervanging van je verouderde ERP systeem of Internet of Things project). 
Als versnelling van digitalisering dus ingewikkeld is, dan heeft de BV Nederland wel een (flink) probleem. Het MKB wordt immers vaak gezien als de dynamische motor van de (Nederlandse) economie en dus belangrijk voor onze concurrentiepositie.

Hoe dan wel?
Ik heb zo gauw niet het pasklare antwoord voor de beleidsmakers. Een ding weet ik wel: de eigenaar van een MKB maakbedrijf die digitalisering nu nog steeds niet als een van de belangrijkste topics op de agenda heeft staan, gaat 'de boot' eerder vroeg dan laat missen. Met het invoeren van een modern Manufacturing Execution System, de koppeling van het machinepark via Internet of Things (IIoT) aan een vernieuwd ERP systeem kan de concurrentie tegen lagere kosten en met hogere kwaliteit en service een beter alternatief gaan bieden.  

Dit is dus ook meteen het eerste aangrijpingspunt voor door-digitaliseren waar je wat mij betreft mee kan beginnen: het creëren van een 'digitaliserings-mindset' - van hoog tot laag in je onderneming. Twee to-do's om mee te starten:

  1. Zorg dat iedereen weet wat er digitaal allemaal mogelijk is: snapt je marketeer, hoofd administratie, productiemanager, manager service, enzovoorts dat er inmiddels geweldige IT tooling is om alle bedrijfsprocessen van je onderneming vergaand te digitaliseren? 
  2. Zorg voor goede samenhang: begrijpt elke key speler in je organisatie dat alle initiatieven voor digitalisering goed met elkaar moeten samenhangen?  Zorg dus voor een samenhangend digitaliseringsplan waarbij je voorkomt dat er een lappendeken aan applicaties ontstaat.


Dit zijn de vragen en initiatieven die we tegenkomen bij onze klanten en waar we jou graag mee uitdagen.
Daarbij laten we je graag kennismaken met de rijke mogelijkheden van ons
Togetr Smart Manufacturing Platform

dus:ook door-digitaliseren?

Laat je door ons uitdagen