Boeing als inspiratie voor toekomstige applicaties

16 januari, 2017 / Alex Wilbrink

Toegegeven: ik vond het een pittige sessie. Tijdens de eerste ronde van de Boeing ERP selectie hadden wij als Baan sales team onze differentiatie niet echt duidelijk kunnen maken. Jawel, de conclusie was veelzeggend: ‘there must be something special, but we still do not understand the essence of their story……’  Enkele maanden later volgden de demonstraties. Ze overtuigden het selectie team. Het klantorder ontkoppelpunt bleek hetzelfde te zijn als de Tailored Business Stream geïntroduceerd bij Boeing door Booz Allen. Doorlooptijdverkorting van onderdelen op basis van een generiek assemblage plan, generieke stuklijsten en planningspercentages bleken antwoorden op actuele vragen van de Boeing architecten. Het contract werd enkele dagen later getekend.  

Boeing assembly.jpg

 

Uitdagingen

We zijn ruim 20 jaar verder. Baan heet nu Infor. Alle internationale sales betrokkenen zoals ik zijn uitgevlogen naar andere werkcontexten. En nieuwe uitdagingen dienen zich aan voor de maakindustrie. De meeste ondernemingen hebben inmiddels een digitale transformatie strategie gedefinieerd. Vooruitstrevende maakbedrijven hebben nagedacht over de consequenties van de ongekende omvang van data uit de fysieke wereld. De relatie met klanten kent nieuwe vormen. Globale concurrentie en nieuwe business modellen maakt bedrijfsvoering uitdagender dan ooit.   

Next generation

In recente Togetr klantcontacten blijken veel klanten zoekend te zijn als het gaat om innovatie ten behoeve van hun onderneming vorm te geven. Wat is nu die zogenaamde digitale transformatie precies? Welk business model zal dominant zijn voor mijn markt, klanten en oplossingen? Wat is de impact van technologie ontwikkelingen van de afgelopen jaren voor mijn bedrijfsapplicaties? Is de logistieke prestatie van mijn onderneming te verbeteren en welke rol speelt technologie dan eigenlijk?  Is QRM voor mij de volgende stap en wat betekent dat dan voor mijn ERP applicaties? Is het mogelijk om stap voor stap te innoveren en wat betekent dat dan voor de architectuur van de oplossing? Welke vorm hebben moderne applicaties en hoe zijn daarmee betere productie- en logistieke resultaten te boeken? Beter dan de applicaties die Boeing ooit kocht?

Cloud Applicaties

Moderne Cloud applicaties blijken beperkt antwoord te geven op bovenstaande vragen.  Hoewel Workday een moderne variant van Peoplesoft is en Netsuite een moderne variant is van de Oracle applicaties, blijken deze applicaties nauwelijks gericht op het logistieke variatie vraagstuk in de keten. Dit betekent dus ook dat deze applicaties geen antwoorden bieden op de kern van de Industrie 4.0 uitdaging. Industrie 4.0 gaat immers uit van de vraag met daarbij alle product variaties.  Natuurlijk, bestaande ERP applicaties een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Maar in essentie is basis architectuur verouderd en biedt deze onvoldoende perspectief voor actuele technologie uitdagingen. Een nieuwe user interface op een bestaande applicatie, gepubliceerde API’s en webservices verlengen wel de levensduur van applicaties, maar de basis architectuur blijkt nog steeds te beperkt voor de toekomst.

Daarnaast is het gebrek aan flexibiliteit van huidige oplossingen nog steeds sterk beperkend voor wijzigingen die zich voordoen in business processen, organisatiestructuur en bedrijfsvoering. En inderdaad, ook de integratie met de fysieke wereld is (te) beperkt vormgegeven. Voorbeelden die inmiddels gedemonstreerd worden, hebben vaak een situationeel karakter is en zijn vaak nog beperkt beschikbaar als product. Uiteindelijk is cloud computing slechts een beheeroptie met een andere betalingsvorm.

Welke applicaties gaat de toekomst brengen?

Dit betekent dat er ruimte is voor innovatie. Ruimte voor nieuwe, betere, flexibele business applicaties. Applicaties die echt flexibel zijn. Applicaties die integraal de aansturing van een maakbedrijf ondersteunen. Oplossingen die het variatie probleem in de keten door alle bedrijfsprocessen heen ondersteunen, intelligent zijn en rekening houden met de context waarbinnen ze acteren. Bedrijfsapplicaties die betekenis kunnen toekennen aan de overvloed aan data die op allerlei manier beschikbaar is of zal komen. 

Boeing 2.jpg

In de komende Blogs zullen enkele actuele uitdagingen worden besproken, inclusief ontwerp criteria voor toekomstige applicaties. Daarbij zal het niveau van de bedrijfsapplicatie zoals Boeing die implementeerde uitgangspunt zijn. Er zal aandacht zijn voor architectuurvraagstukken en wat een bi-modulaire IT strategie kan betekenen voor de transitie naar de volgende generatie business applicaties.

Boeing bleek voor Baan een strategische samenwerkingsaccount. De aansluiting bij het vraag gestuurde denken uit de Nederlandse logistiek was ongeëvenaard. Het klantorder ontkoppelpunt met al de bijbehorende posities bleek toepasbaar in de diverse Boeing fabrieken. Ten behoeve van de assemblage fabrieken werd de bestaande Baan functionaliteit aanzienlijk uitgebreid.

Vandaag staan we voor nieuwe uitdagingen. Nieuwe technologische mogelijkheden bieden vandaag nieuwe kansen. Daarover binnenkort meer.