Low-code, ERP en Massa Maatwerk

 

Low-code, ERP en Massa Maatwerk


In de achterliggende week sprak ik met CTO’s van twee succesvolle maakindustrie bedrijven. In beide gevallen concentreerde het gesprek zich op de overeenkomsten tussen de maakindustrie en de manier waarop software wordt gebouwd. Een mooie vraag om duidelijkheid te krijgen over de te volgen innovatie roadmap en bijpassende ICT strategie. We spraken over zowel de ERP als de Low-code proposities.


Low-code 
Voordelen van de lowcode propositie zijn duidelijk. Hoge ontwikkelsnelheid, gecombineerd met grotere wendbaarheid en de beperkte technologische veroudering. Ook de mogelijke unieke differentiatie op basis van de ICT oplossing blijken belangrijke argumenten voor een bi-modale ICT strategie. Engineers bieden het beste maatwerk dat mogelijk is. Let wel: maatwerk voor de prijs van confectie.LowCode ERP en Massa Maatwerk

De overeenkomsten met een maakindustrie bedrijf zijn evident: kies voor enkelstuk fabricage en pas betere fabricage methoden toe -zoals bijvoorbeeld 3D-printing of volledige robotisering van de metaalbewerkingen en realiseer enkelstuksfabricage tegen de prijs van seriematige productie.

De vraag is natuurlijk wel: zijn sommige uitdagingen niet dermate complex dat het onverstandig is om iedere keer het ‘wiel’ opnieuw laten uitvinden door een software engineer met zijn lowcode platform? Gaat de lowcode propositie niet uiteindelijk ook de richting op van herbruikbare basiscomponenten?

ERP
Vervolgens vergeleken we het bouwen van een ERP applicatie met complexe machinebouw. Beiden bouwprocessen zijn complex, vragen een zorgvuldige engineering, werkvoorbereiding en realisatie. De kosten van dit proces zijn hoog en dat betekent dat zowel complexe machines als ERP meestal niet voor een individuele klant maar veeleer voor een omvangrijke marktvraag of in serie ontworpen  worden. Tegelijkertijd betekent dit vaak dat niet voldoende voldaan kan worden aan specifieke markt- of klantvragen. Hierdoor bevat zowel de machine als de ERP veel complexiteit die slechts in een beperkte gevallen nodig is. Kortom: er zijn veel overeenkomsten tussen ERP en een complexe machine.

Massa Maatwerk
Beide CTO’s gaven aan dat hun ondernemingen sinds enkele jaren een ‘mass-customization’ strategie hebben ingezet. Opdrachtgevers willen steeds meer invloed uitoefenen op het ontwerp of de samenstelling van het product dat zij kopen. Met volledig gestandaardiseerde producten kunnen fabrikanten niet langer voldoen aan de specifieke behoefte van de klant. Modulair ontwerpen van generieke -modulaire- producten, die geconfigureerd worden op basis van de specifieke klantvraag blijkt voor de innovatieve machinebouwers het antwoord op schaalbaarheid. Het bekende voorbeeld is de productie van auto’s, waarbij klanten verschillende opties worden gegeven om een auto samen te stellen.

De analogie naar software ontwikkeling was snel gemaakt. Kies voor een massa-maatwerk strategie en elimineer de nadelen van zowel low-code en ERP.

 

Togetr visie op software ontwikkeling
Togetr is een uniek software concept voor de maak industrie. Op basis van de bedrijfstypologie van de klant, configureert u uw eigen klantspecifieke (runtime) applicatie. Togetr levert een klantspecifieke applicatie samengesteld uit standard componenten; wij noemen dit Stones.  Deze applicatie kan gedeployed worden in de cloud eventueel uitgebreid op basis van specifieke eisen van de klant. Het Togetr concept elimineert de ERP complexiteit, biedt applicatie diepte daar waar nodig (v.b. product configuratie, sales & operation planning) en maakt daarmee innovatie betaalbaar.

Bent u geïnteresseerd in onze ervaringen met onze klanten, onze technologie propositie (Togetr MES, Togetr Digital Twin, Togetr SignalZ, Togetr Planning), wilt u een demonstratie op basis van een praktijk casus? Neem dan contact met ons op.

Bericht delen: