Samenwerking: de start van Smart Industry

25 juni, 2018 / Alex Wilbrink

Frustraties over leverbetrouwbaarheid en te lange levertijden. Overwerk is aan de orde van de dag en verkooporganisatieTogetr Smart production moet zich in bochten wringen om klanten tevreden te stellen. Een mij bekende manager verkoop klaagt regelmatig: “Weer een afwijking van een order, weer te laat en we zijn al te duur. Echt, zo jagen we klanten weg. Wanneer begrijpt de fabriek dat het klanten zijn die de facturen betalen. Smart Industry, praat me er niet van!

Ga je met zijn collega productie medewerkers praten, dan krijg je een heel ander beeld. Het ligt allemaal veel genuanceerder is mijn ervaring. De mensen die werkzaam zijn in de fabriek geven aan dat orders regelmatig incompleet zijn uitgewerkt en fouten bevatten. Tekeningen kloppen niet en belangrijke informatie komt pas na start van de order beschikbaar of wordt ‘on the fly’ zelfs nog gewijzigd. De order acceptatie houdt nauwelijks rekening met de capaciteit van de fabriek. ‘En wij maar overwerken om hun fouten op te lossen!’ Tja.

Tijdens een de implementatie van onze Togetr MES applicatie sprak ik de voorman van de plaatwerkerij. Hij gaf aan dat hij nooit direct hulp krijgt vanuit werkvoorbereiding als zijn afdeling tijdens orderproductie tegen problemen aanloopt. “Juist dat snijdt in onze productiviteit! En jij denkt dat jouw Togetr MES systeem het antwoord is? We hebben hier al zo veel geprobeerd. Uiteindelijk verandert er toch niets.. Zolang onze engineers zich niet interesseren in de problemen van de fabriek komt het niet goed”.

Zeker: vlak het grote belang van onderlinge samenwerking, betrokkenheid en een beetje empathisch vermogen tussen de verschillende afdelingen niet uit. Maar toch zou ik die stellige uitspraak van de voorman van  de plaatwerkerij willen nuanceren. Er verandert deze jaren wel degelijk veel in de aansturing van fabrieken. Nieuwe en betere software oplossingen voor de fabriek, vergaande robotisering van standaard taken en directe data integratie vanuit engineering naar de fabriek op basis van 3D modellen. De wereld van ‘embedded systems’ (IoT) en die van bedrijfsapplicaties integreren steeds verder. Krachtiger architecturen maken het mogelijk om betekenis te ontlenen uit de data-explosie die wordt gegenereerd door de sensoriek van intelligente machines. 

In de komende blogs wil ik op veel van deze gebieden onze Togetr ervaringen delen. Succesvolle en slimme innovaties zijn van wezenlijk belangrijk voor de Nederlandse maakbedrijven. Wie echter de intermenselijke samenwerking tussen kantoor en fabriek niet serieus neemt, kan beter niet beginnen aan een Industrie 4.0 traject.